Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΥΠΟΔΕΙΞΕΩΝ , ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

http://www.oaed.gr/images/APASXOLHSH/20140129094850886.pdf



Συμπληρωματικές Οδηγίες Εφαρμογής των διαδικασιών υποδείξεων, αντικαταστάσεων, προσλήψεων και καταβολής της επιχορήγησης, σε συνέχεια των αναρτήσεων των Οριστικών Πινάκων Κατάταξης Ανέργων, στο πλαίσιο των Δημοσίων Προσκλήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Επιβλέποντες Φορείς.

Σας γνωρίζουμε ότι για την αμοιβή των ωφελουμένων ισχύουν ότι «Οι καθαρές αμοιβές ορίζονται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νουοθεσίας, σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεναλύτερες από 490,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως γιa ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά, οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχοεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους.

Για την ασφάλιση των ωφελουμένων εφαρμόζεται ο κανονισμός ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑΜ, με τον περιορισμό της παρ.6 της ΙΔ1 του ν. 4152/2013 και της παρ. 8.3 της με αριθμ. 3.24641/Οικ. 3.1574 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2091/Β/27-08-2013).

Ως χρόνος εργασίας, θεωρείται ο χρόνος που ο ωφελούμενος μισθωτός πλήρους απασχόλησης είναι στη διάθεση του εργοδότη / επιβλέποντα φορέα να απασχοληθεί.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

Δημοσίευση: Τρί, 28/01/2014 - 22:55


Ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση των εργαζομένων που απασχολούνται με το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους και την Περιφέρεια, έκανε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με τη σύσκεψη που οργάνωσε σήμερα.
Η πρωτοβουλία του Συνδικάτου κατέληξε στη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», η οποία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των εργαζομένων, στην οργάνωση παρεμβάσεων για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στην προβολή και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε εκ μέρους της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ ο Βασίλης Πετρόπουλος. Τόνισε τη σημασία που έχει για το Συνδικάτο η ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν: «Στο πρόσωπό σας και στην εργασιακή σας σχέση βλέπουμε το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για όλους μας», υπογράμμισε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στους μισθούς - ψίχουλα, την άρνηση του δικαιώματος των εργαζόμενων στην άδεια, κανονική ή αναρρωτική, τη μη πληρωμή των αργιών, την απαγόρευση ακόμα και της απεργίας, την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία, σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να καταργηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, κάθε έννοια σταθερής και μόνιμης δουλειάς.
Υπενθύμισε ότι αυτές οι συνθήκες απασχόλησης δεν είναι νέες, αφού έχουν προηγηθεί τα «πεντάμηνα» μέσω ΜΚΟ, τα «stage», τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Εξάλλου, όπως επισήμανε, η ΕΕ έχει ανοίξει το δρόμο ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του '90, μέσα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, για την «κυκλική εναλλαγή σε θέσεις απασχόλησης».
Στάθηκε ακόμα στην ευθύνη που φέρουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, δίπλα στην ΕΕ, την κυβέρνηση και τους Δημάρχους. Για παράδειγμα, η ΓΣΕΕ συμμετείχε, μέσω του ΙΝΕ, ως εργοδότης στην υλοποίηση των «πεντάμηνων». Αντίστοιχα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ που δήθεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα», έχει διαγράψει από τη δύναμή της σωματεία μόνο και μόνο επειδή γράφουν μέλη τους όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
«Βουνό» τα προβλήματα
Το λόγο πήραν εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην «κοινωφελή εργασία», που σκιαγράφησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί, οι μισθοί τους συρρικνώνονται, αφού δεν αμείβονται για τις αργίες, γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τους Δήμους για τα δεδουλευμένα.
«Εχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, σε δύσκολες θέσεις δουλειάς, και δεν περίμενα τέτοιες συνθήκες εργασίας στο λεγόμενο "δημόσιο"», ανέφερε εργαζόμενη στο Δήμο Περάματος. Περιέγραψε πως εργάζονται στην καθαριότητα, χωρίς να τους έχουν χορηγηθεί ρούχα και παπούτσια, πως ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές γυναίκες που είναι ανασφάλιστες, μητέρες που μετά τη δουλειά σε αυτές τις συνθήκες γυρίζουν σπίτι να φροντίσουν τα παιδιά τους. Επιπλέον, ο Δήμος επιχείρησε να τις χρησιμοποιήσει σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σπάσει την απεργία των καθαριστριών στα σχολεία.
Καθαριότητα, δουλειά στη χωματερή, ακόμα και ασφαλτόστρωση: Κάθε μέρα ο Δήμος Σαρωνικού τους αναθέτει και μια διαφορετική εργασία, όπως είπε εργαζόμενος, πάντα χωρίς να τους διαθέτει τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Αντίστοιχα, στην Ηλιούπολη χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να πάρουν οι εργαζόμενοι Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, μάσκα, γάλα μετά τη βάρδια τους).
Αν και τοποθετήθηκαν στην Περιφέρεια, 8 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες βρέθηκαν να δουλεύουν στο νοσοκομείο «Αττικόν», χωρίς να έχουν ούτε καν γάντια. Εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό στην Καισαριανή αναγκάζεται να πηγαίνει στη δουλειά άρρωστη, αφού για αυτή δεν υπάρχει αναρρωτική άδεια.
Νέες κινητοποιήσεις
Ήδη, το Συνδικάτο έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ και σε Δήμους, κατά κύριο λόγο για την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων στα «πεντάμηνα». Οι παρεμβάσεις και η κινητοποίηση των εργαζομένων είχαν αποτέλεσμα, με την πίεση που άσκησαν.
Ακόμα, το Συνδικάτο έχει αποσπάσει δέσμευση από τον ΟΑΕΔ πως θα δοθεί λύση ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται, ως μισθωτοί, για 25 μέρες το μήνα και να μη χάνουν το μεροκάματο της αργίας. Με τη συγκρότηση της Επιτροπής, το Συνδικάτο έχει βάλει τη βάση για νέες κινητοποιήσεις που θα θέσουν στο επίκεντρο κάθε ένα από τα προβλήματα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Κινητοποίηση χτες για τα «πεντάμηνα» στο Περιστέρι

Δημοσίευση: Τρί, 28/01/2014 - 11:14


 Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» στο Δήμο Περιστερίου, μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ, απαιτώντας την πληρωμή τους. Αν και αυτές τις μέρες συμπληρώνουν δυο μήνες δουλειάς, σε πολλούς δήμους οι «πενταμηνίτες» δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.
Ο διευθυντής του υποκαταστήματος ανέφερε ως λόγο της καθυστέρησης το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει καταθέσει το παρουσιολόγιο, το οποίο είναι απαραίτητο για να πληρωθούν. Έτσι, οι εργαζόμενοι μετέφεραν την κινητοποίησή τους στο Δημαρχείο. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και της Σωματειακής Επιτροπής, τα απαραίτητα έγγραφα κατατέθηκαν τελικά από το δήμο στον ΟΑΕΔ, παρουσία τους.
Στο Δήμο Περιστερίου, ο αριθμός των εργαζομένων στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» φτάνει τους 90. Ανάμεσα σε αυτούς, πολλοί ήταν μακροχρόνια άνεργοι, άλλοι ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος. Δίπλα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» στο Περιστέρι αντιμετώπισαν χτες την προκλητική στάση και την κοροϊδία από τη διοίκηση του δήμου και τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος, προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία τους, δεν δίστασε να πει πως τα έγγραφα έχουν σταλεί, ισχυρισμός που διαψεύστηκε στην πράξη.
Σήμερα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής διοργανώνει σύσκεψη για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στους Δήμους και την Περιφέρεια, στα πλαίσια του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας», στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Βόλος: Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα

Δημοσίευση: Τρί, 21/01/2014 - 22:15


Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου πραγματοποίησαν συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ και εργαζόμενοι του Συνδικάτου ΟΤΑ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών των πρώην εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα, τόσο του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, όσο και του ΟΑΕΔ με τη νέα φουρνιά πενταμηνιτών.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη διαμορφωμένη κατάσταση, υποστήριξε ότι όσοι εργάστηκαν στα προγράμματα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το προηγούμενο έτος έχουν πληρωθεί κανονικά και αν κάποιος από λάθος δεν έχει λάβει τα χρήματά του μπορεί να απευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο για να διαπιστωθεί ο λόγος του.
Η διευθύντρια του ΟΑΕΔ σημείωσε ότι εξαιτίας της έλλειψης υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ της Αθήνας, αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση στην εξόφληση εργαζομένων στα πεντάμηνα μέχρι τις αρχές Μάρτη.
Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα να συσπειρωθούν στο ταξικό Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, όπως δωρεάν παροχή εμβολίων, κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σε κοινή οργάνωση του αγώνα καλεί τους εργαζόμενους στα «5μηνα» η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ-ΟΤΑ

Δημοσίευση: Δευ, 20/01/2014 - 14:14
  

Στους εργαζόμενους μέσω των 5μηνων προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας», απευθύνεται με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρώτο από όλα τα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο είναι αυτό της δουλειάς. Αυτό το βασικό σου δικαίωμα λοιπόν κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ευρωπαϊκή Ένωση το τσαλαπατούν. Κουρελιάζουν κάθε δυνατότητα να δουλεύεις με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Αντικαθιστούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τη μόνιμη με διάφορα προγράμματα κακοπληρωμένης και ελαστικής σχέσης εργασίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας υπήρξαν και άλλα, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα stage, τους συμβασιούχους με μπλοκάκι, τα 5 μηνα μέσω ΜΚΟ κλπ.
Προγράμματα που σχεδιάστηκαν στα γραφεία των καπιταλιστών και που η εφαρμογή τους ξεκίνησε στην Τοπική Διοίκηση από Δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο εργαζόμενο πέντε μηνών για να ξεγελάσουν δήθεν το τέρας της ανεργίας.
Αξιοποιούν την ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, σαν στρόφιγγα για να ρίχνουν μισθούς και μεροκάματα, για να πετσοκόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Για αυτό σε αποκαλούν ωφελούμενο και όχι εργαζόμενο.
Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να ρίξουν στα τάρταρα τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Θέλουν να μας μάθουν να βολευόμαστε με λίγες μέρες δουλειάς (εκ περιτροπής εργασία), με λίγους μήνες, να επιβιώνουμε με ψίχουλα, να θεωρούμε “πολυτέλεια” βασικά εργασιακά δικαιώματα (άδεια, ασθένεια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας). Κι όλα αυτά για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα, όσο και να σου φαίνεται μακρινό, πρέπει να σε γυρίσουμε πίσω δεκαετίες, στη δεκαετία του '90, που με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου χάραζαν το χαρακτήρα των σημερινών εργασιακών σχέσεων. Στη Λευκή Βίβλο η θέση 8.8 αναφέρεται στην αναγκαιότητα: «θέσπισης μέτρων παροχής κινήτρων για την κάλυψη των νέων ευκαιριών για απασχόληση από εγγεγραμμένους ανέργους, μέσω π.χ. συστημάτων κυκλικής εναλλαγής σε θέσεις απασχόλησης».
Αυτή την ανακύκλωση της ανεργίας με χρήματα μάλιστα και των ίδιων των εργαζομένων υλοποιούν σήμερα με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.
Γι’ αυτό λέμε ότι τα μέτρα αυτά, όπως και τα διάφορα προγράμματα εργασίας τα σχεδίασαν πολλά χρόνια πριν, δεν τα έφερε το μνημόνιο αλλά τα επιτάχυνε η κρίση, δεν εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί απλά είναι μέτρα που ξεζουμίζουν παραπέρα τους εργαζόμενους, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα, τα αντεργατικά μέτρα δε θα σταματήσουν αν δεν πάρεις θέση μάχης, αν εσύ ο ίδιος δεν οργανωθείς δεν παλέψεις για τη δική σου υπόθεση.
Θυμήσου πέρυσι τα 5μηνα πληρωνόντουσαν με μισθό 625 ευρώ, φέτος με 490 και 427 για τους νέους έως 25 χρονών. Πέρυσι μπορούσες να επιλεγείς κι ας δούλευε άλλο μέλος της οικογένειάς σου. Φέτος απαιτείται να είναι όλη η οικογένεια άνεργη!!!
Φέτος με “προφορικές εντολές” θέλουν να κόβουν ασθένειες, άδειες κλπ. Χαρακτηρίζουν αυθαίρετα παροχές αυτά τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση πίσω από το εργασιακό πλαίσιο, που έχει φτιάξει -εργαζόμενοι «ειδικού σκοπού»- προσπαθεί να αφαιρέσει και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, άδεια, υγιεινή και ασφάλεια, δικαίωμα στην απεργία. Αυτό το εργασιακό μοντέλο φτιάχνουν για τους εργαζόμενους σήμερα, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά.
Σε πέντε μήνες θα ακολουθήσει νέα σειρά εργαζομένων πεντάμηνης διάρκειας και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.
Απέναντι σε αυτό το μέλλον, που μας ετοιμάζουν πρέπει να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας. Το βασικό μας όπλο είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων.
Αυτό πρέπει να αναδείξουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στη λογική Δημάρχων και Περιφερειαρχών, που βλέπουν τους συναδέλφους από τα πεντάμηνα ως δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους, για όλες τις δουλειές, αλλά και κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΟΕ - ΟΤΑ κλπ), που δεν επιτρέπουν την εγγραφή στα σωματεία των συμβασιούχων και όλων των συναδέλφων, που δουλεύουν στα προγράμματα.
Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε γύρω από τα σωματεία, φτιάχνουμε παντού επιτροπές εργαζόμενων στα 5μηνα. Χτυπάμε παντού την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Διεκδικούμε :
Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.
Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, από την πρώτη μέρα δουλειάς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα και τους ανέργους.
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας. Καμιά καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας κλπ).
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους όταν τελειώνει το πρόγραμμα.
Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, των εργαζομένων στα 5μηνα και των οικογενειών τους για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας. Να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς.
Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία.
Να απαγορευτεί η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Άμεσα να υπάρξει δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Να καταργηθούν οι φόροι και τα δημοτικά τέλη, που υπάρχουν στα τιμολόγια.
Να μην επιτρέψουμε να χαθεί σπίτι λαϊκής οικογένειας. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκή κατοικία.
Απαιτούμε:
Κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας (Κοινωφελής εργασία - Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης κ.α.). Νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ σε προσωπικό με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δημόσιες και δωρεάν κρατικές υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Με οργάνωση και αγώνα απαντάμε σε κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ένωση - Δημάρχους και Περιφερειάρχες, τραπεζίτες και βιομηχάνους, που εμπορεύονται τις ζωές μας», καταλήγει η ανακοίνωση των ταξικών δυνάμεων.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Workfare in the United Kingdom

http://en.wikipedia.org/wiki/Workfare_in_the_United_Kingdom









Workfare in the United Kingdom refers to government workfare policies whereby individuals must undertake work in return for their benefit payments or risk losing them. Workfare policies are politically controversial. Supporters claim that such policies help people move off of welfare and into employment (See welfare-to-work) whereas critics argue that they are analogous to slavery or indentured servitude and counterproductive in decreasing unemployment.
...
 In November 2011, the Prime Minister's Office announced proposals under which Jobseeker's Allowance claimants who haven't found a job once they have been through a work programme will do a 26 week placement in the community for 30 hours a week.[1] According to The Guardian in 2012, under the Government's Community Action Programme people who have been out of work for a number of years "must work for six months unpaid, including at profit-making businesses, in order to keep their benefits".[2]
...

Ντοντ γουόρι που λένε και οι Άγγλοι εργαζόμενοι. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθει ο θεσμός γιατί χρειάζονται "προνόμια για μακροχρόνια ανέργους ώστε για να τα κρατήσουν θα πρέπει να εργαστούν για έξι μήνες δωρεάν ακόμα και σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις."

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας»

Δημοσίευση: Τετ, 15/01/2014 - 20:25
  

Με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης και Ηλιούπολης και τις Επιτροπές των εργαζομένων στα πεντάμηνα προγράμματα.
Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα είναι απλήρωτοι για περισσότερο από 40 μέρες, ήταν μακροχρόνια άνεργοι και αντιμετωπίζουν ζητήματα στοιχειώδους διαβίωσης.
Ο Διευθυντής της Γραμματείας της Διοίκησης, Στασινός Γκούνης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων δεσμεύτηκε πως η πληρωμή των εργαζομένων θα γίνει μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός προς τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης.
Εκτός από την πληρωμή των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές κατέθεσαν αίτημα για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους εργαζόμενους στα προγράμματα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ, Μπάμπης Βορτελίνος, κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να απαντήσουν με νέα παρέμβαση αν χρειαστεί. Τόνισε πως η πίεση των κινητοποιήσεων και η ενότητα των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Κάλεσε σε συσπείρωση στα σωματεία και στο Συνδικάτο ΟΤΑ, μιας και τα «πεντάμηνα» και τα ψίχουλα των 490 ευρώ που αυτά δίνουν, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων.
Την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα προγράμματα απαιτεί το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα» και καλεί τους εργαζομένους  να παλέψουν για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα τονίζοντας ότι «τα προγράμματα αυτά, όχι μόνο δεν λύνουν το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας που βιώνουμε καθημερινά αλλά το ανακυκλώνουν και μάλιστα με τους χειρότερους όρους».
Δεν προχωρούν οι προσλήψεις
Την ίδια ώρα, πολλοί άνεργοι που είδαν το όνομά τους στους πίνακες των επιτυχόντων που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ για τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», έμειναν χωρίς θέση, όπως για παράδειγμα στην Παλλήνη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν οι προσλήψεις δεν έχουν αποσαφηνιστεί και στην προσπάθειά τους να βγάλουν άκρη οι άνεργοι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου και του ΟΑΕΔ.
Όσον αφορά τους ανέργους που τοποθετήθηκαν ως φύλακες σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, έμαθαν κατόπιν εορτής πως η πρόσληψή τους απαιτεί προϋπηρεσία την οποία οι περισσότεροι δεν διαθέτουν, αφού δεν γνώριζαν πως αποτελεί προαπαιτούμενο! Προβλήματα με τις προσλήψεις των ανέργων παρουσιάζονται και στους φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ: 'Οχι στο «εμπόριο ελπίδας» για τους νέους στα προγράμματα απασχόλησης

Δημοσίευση: Δευ, 13/01/2014 - 20:00


Για «εμπόριο ελπίδας» από την κυβέρνηση και την ΕΕ, που εκμεταλλεύονται το φόβο της ανεργίας, κάνει λόγο η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενη στους νέους που εργάζονται στα προγράμματα απασχόλησης.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους νέους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, να συμβάλουν στο χτίσιμο γερών σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Σωματειακών Επιτροπών σε κάθε τόπο δουλειάς «που δε θα αφήνει σε χλωρό κλαρί την εργοδοσία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η εξής:
« Νέα-νέε εργαζόμενε στα προγράμματα απασχόλησης,
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζες όσο διάστημα βρισκόσουν στην ανεργία, το ψάξιμο στις μικρές αγγελίες, τις άσκοπες συνεντεύξεις, τις αγγελίες για τζάμπα εργασία, την ατελείωτη ορθοστασία στις ουρές του ΟΑΕΔ, την αναμονή για προκηρύξεις προγραμμάτων.
Χιλιάδες εργαζόμενοι αυτές τις μέρες "τοποθετούμαστε" σε θέσεις εργασίας έχοντας την τύχη να είμαστε επιτυχόντες στα πρόσφατα πεντάμηνα προγράμματα. Αναλώσιμοι εργαζόμενοι πέντε μηνών για να ξεγελαστεί το τέρας της ανεργίας. Σε πέντε μήνες ακολουθεί νέα σειρά εργαζομένων πεντάμηνης διάρκειας και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.
Τα προγράμματα απασχόλησης δεν είναι ένα προσωρινό γεγονός. Ήρθαν για να μείνουν.
Οι χιλιάδες από εμάς που ήδη έχουν δουλέψει στα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας" και στα προγράμματα voucher τα τελευταία 2 χρόνια, μας έχουν δώσει πολύτιμη εμπειρία για τους όρους δουλειάς που διαμορφώνουν για τους νέους εργαζόμενους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ, τα κόμματά τους.
Δεν επιτρέπεται να συμβιβαστούμε με την απληρωσιά των προγραμμάτων απασχόλησης. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, ακόμα και μετά το τέλος των προγραμμάτων χωρίς να μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο υγείας, πρέπει να σταματήσει εδώ!
Δε μπήκαμε στα προγράμματα για την εμπειρία ούτε εργαζόμαστε από χόμπι. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες, να καλύψουμε όποιες τρύπες μπορούμε, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Από τον πρώτο μήνα μισθό, από την πρώτη ώρα στη δουλειά “βιβλιάριο και ασφάλιση”.
Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία ελεύθερη, να διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Νέα-νέε εργαζόμενε στα προγράμματα απασχόλησης,
Αξιοποίησε αυτά τα προγράμματα και ταυτόχρονα μέσα από τα σωματεία διεκδικούμε από την πρώτη στιγμή τα δικαιώματά μας. Οι πέντε μήνες που θα είμαστε στην εργασία να είναι χρόνος οργάνωσης. Μην τους χαρίσουμε τα δικαιώματά μας. Μαζί με τους συναδέλφους μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, να χτίσουμε γερά σωματεία, επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, σε κάθε τόπο δουλειάς, που δε θα αφήνει σε χλωρό κλαρί την εργοδοσία.
Να διεκδικήσουμε:
  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα σε όλους τους νέους των προγραμμάτων "απασχόλησης".
  • Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα.
  • Δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους ανέργους, τους απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα.
  • Κάθε νέος που τελειώνει το Πρόγραμμα να δικαιούται επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Την οργάνωσή μας φοβούνται. Με οργάνωση να απαντήσουμε.
Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία. Κάνουν "εμπόριο ελπίδας" εκμεταλλευόμενοι το φόβο της ανεργίας. Θέλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας για το ποιον θα κρατήσει ο εργοδότης στη δουλειά, να είμαστε απομονωμένοι, φοβισμένοι απέναντι στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Συνάδελφοι,
Δεν μπορούμε να ζούμε με ψίχουλα, με την ανασφάλεια, με μισή δουλειά. Δεν είναι άπιαστο όνειρο να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που έχουμε σπουδάσει, να έχουμε δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το μέλλον μας δεν είναι η ανεργία, η μισή ζωή, η μισή δουλειά».

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 500 ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

http://das-oasa.gr/?p=800








Αθήνα 14-01-2014


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Προς όλους τους εργαζόμενους
που με τα προγράμματα απασχόλησης θα είναι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ
για 5 μήνες για να κάνουν ελέγχους εισιτηρίων.

Συνάδελφε, -σσα, εργαζόμενε(–η), στα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ η γραμματεία του ΠΑΜΕ αστικών συγκοινωνιών σε καλωσορίζει. Γνωρίζει το άγχος, την αγωνία σου, το ψάξιμο δουλειάς το προηγούμενο διάστημα. Χιλιάδες άνεργοι «ανακυκλώνονται» στα περιβόητα προγράμματα απασχόλησης και την συγκεκριμένη στιγμή οι «τυχεροί» για 5 μήνες είστε εσείς. Η εναλλαγή ανέργων-εργαζόμενων είναι γρανάζι εκμετάλλευσης και δεν είναι προσωρινό μέτρο αλλά μόνιμο.Οι εργαζόμενοι 5 μηνών θα εναλλάσσονται συνεχώς με τους ανέργους για να «μειώνονται» τα νούμερα της ανεργίας. Οι χιλιάδες που έχουν δουλέψει σε αυτά τα προγράμματα εδώ και 2 χρόνια μας έχουν δώσει πολύτιμη πείρα για τους όρους δουλειάς που διαμορφώνουν για τους νέους εργαζόμενους κυβέρνηση, ευρωπαϊκή ένωση και τα μονοπώλια. Σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και αφού λήξουν τα προγράμματα.Στη συγκεκριμένη δουλειά που σου έδωσαν θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να ελέγχεις τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον φοιτητή, τον εργάτη αν έχει εισιτήριο. Για 5 μήνες θα είσαι ελεγκτής και μετά θα γυρίσεις στη θέση του ελεγχόμενου που ήσουν και πριν.
Γι’ αυτό σκέψου ότι ο έλεγχος των εισιτηρίων πρέπει να είναι προληπτικός και όχι κατασταλτικός, να μην αποφέρει πρόστιμα στους επιβάτες που βάλλονται από όλες τις μεριές με την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Απαραίτητη η οργάνωσή σου στα σωματεία του χώρου, στις επιτροπές αγώνα για να μη γίνεις έρμαιο της εργοδοσίας.

 Να παλέψουμε μαζί για:
  • Καμία καθυστέρηση στην πληρωμή
  • Πλήρη δικαιώματα στην Συνδικαλιστική δράση
  • Συνέχιση του επιδόματος ανεργίας μετά τη λήξη του 5μηνου
  • Προσλήψεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων 50%.
  • Δωρεάν μετακίνηση στους ανέργους, φοιτητές, σπουδαστές, απλήρωτους από άλλα προγράμματα.
  • Κρατική συγκοινωνία στην εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού.
  • Κατάργηση των εθελοντών ελεγκτών.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η έκδοση-διακίνηση-έλεγχος εισιτηρίων.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 Γραμματεία Π.Α.ΜΕ. Αστικών Συγκοινωνιών

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Mini -jobs

http://de.wikipedia.org/wiki/Geringf%C3%BCgige_Besch%C3%A4ftigung#1._Januar_2013









1. Januar 2013

Durch das Gesetz zu Änderungen im Bereich der geringfügigen Beschäftigung[25] wurde zum 1. Januar 2013 die Entgeltgrenze für geringfügig entlohnte Beschäftigungsverhältnisse von 400 € auf 450 € angehoben.[26] Gleichzeitig wurden diese Minijobs versicherungspflichtig in der gesetzlichen Rentenversicherung,[27] jedoch wurde die Wahlmöglichkeit geschaffen, sich davon befreien zu lassen.[28] Im Übrigen blieb die Versicherungsfreiheit geringfügiger Beschäftigungsverhältnisse unverändert. Die Entgeltgrenze der Gleitzone (Midi-Job) wurde ebenfalls von 800 € auf 850 € angehoben.[29]

Wer bereits am 31. Dezember 2012 geringfügig beschäftigt war, bleibt nach § 230 Abs. 8 SGB VI in diesem Beschäftigungsverhältnis rentenversicherungsfrei, solange das Arbeitsentgelt 400 € nicht übersteigt. Wie zuvor können diese Beschäftigten auf die Versicherungsfreiheit in der Rentenversicherung verzichten.

Beschäftigte, die am 31. Dezember 2012 mit einem Arbeitsentgelt aus einer Beschäftigung in der Höhe zwischen 400,01 € und 450 € sozialversicherungspflichtig waren, bleiben, wenn und solange das Arbeitsentgelt weiterhin in dieser Spanne liegt, aus Gründen des Bestandsschutzes auch nach der Anhebung der Geringfügigkeitsgrenze in dieser Beschäftigung grundsätzlich versicherungspflichtig, längstens bis zum 31. Dezember 2014.[30] Sie haben die Möglichkeit, sich schon früher in allen Zweigen der Sozialversicherung von der Versicherungspflicht befreien zu lassen. Werden die Voraussetzungen für eine Familienversicherung in der Krankenversicherung erfüllt, entfällt die Versicherungspflicht in der Krankenversicherung jedoch sofort. Die Einkommensgrenze für die kostenfreie Familienversicherung stieg zum 1. Januar 2013 ebenfalls auf 450 €.

Με λίγα λόγια η Mini-Job έχει 450€ μάκρος στην Γερμανία του 2013. Η Midi-Job φτάνει τα 850€. Τα 490€ των μεγάλων και τα 427€ των μικρών αφήνουν πολύ γόνατο να φανεί στις δικές μας Mini απασχολήσεις. Διάολε δεν μιλάμε για φούστες αλλά δεν μπόρεσα να ξεφύγω από τον συνειρμό...

Απαγόρευσαν την απεργία στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Δημοσίευση: Σάβ, 11/01/2014 - 08:28
  

Νέο κρούσμα επιχείρησης χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία, αυτή τη φορά στους ΟΤΑ.Χτες, μια σειρά δήμων ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» ότι δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε στάση εργασίας και σε καμία απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή τη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ. 
Σε δήμους όπως το Περιστέρι, η Νίκαια και αλλού, στους εργαζόμενους στα πεντάμηνα που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας, ανακοινώθηκε πως κάτι τέτοιο «απαγορεύεται» και ότι δεν καλύπτονται από καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Ορισμένοι προϊστάμενοι πήγαν και ένα βήμα πιο πέρα, ισχυριζόμενοι ότι όσοι δουλεύουν στα πεντάμηνα «δεν είναι εργαζόμενοι, αλλά ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ»!
Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο νέο κύκλο του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας» που ξεκίνησε τις τελευταίες βδομάδες και δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους τη σύμβαση εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η απαγόρευση της απεργίας αναδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών, που υπονομεύουν ανοιχτά και με κάθε τρόπο το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και την απεργία, για χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους.
Υπόλογη και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ
Ταυτόχρονα, όμως, το ζήτημα της απαγόρευσης φέρνει στην επιφάνεια τον υπονομευτικό ρόλο και της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία δεν αναγνωρίζει σωματεία που εγγράφουν στη δύναμή τους συμβασιούχους και απασχολούμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και δεκάδες άλλα σωματεία σε δήμους όλης της χώρας. Τα συνδικάτα αυτά όχι μόνο εγγράφουν τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα ως μέλη τους, αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας κ.ά.
Ανάλογα κρούσματα απαγόρευσης συμμετοχής στην απεργία είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ίδια ήταν η στάση των εργοδοτών απέναντι στους νέους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη.
Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει τότε στη Βουλή, το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι οι εργοδότες επιχείρησαν να εκβιάσουν νέους με τον ισχυρισμό πως όποιος πάρει μέρος στην απεργία «όχι μόνο θα διωχθεί από το πρόγραμμα "κατάρτισης", αλλά δε θα δικαιούται και αμοιβή, ή κάθε άλλη αποζημίωση για το διάστημα που εργαζόταν», επικαλούμενοι τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και τις παραγράφους για τις «απουσίες».
Παρόμοια κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε βάρος σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, στους οποίους στελέχη του Οργανισμού πριν από απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοινώνουν πως «δεν έχουν δικαίωμα στην απεργία» αφού είναι «μαθητές και όχι εργαζόμενοι».
Μπροστά στο νέο κύμα εφαρμογής της «κοινωφελούς εργασίας», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έχει έγκαιρα καλέσει τα σωματεία στους δήμους και κάθε συνεπή συνδικαλιστή να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των εργαζομένων στα πεντάμηνα στα σωματεία και στη δημιουργία ανάλογης Επιτροπής στο πλαίσιό τους. Στις περιπτώσεις που οι πλειοψηφίες των σωματείων των δήμων θέτουν εμπόδια, το Συνδικάτο καλεί στη σύσταση Επιτροπής με τη συνδικαλιστική κάλυψη του ίδιου.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους οργανωμένα να διεκδικήσουν ίδια δικαιώματα, ωράριο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για όλους. Μεροκάματο με βάση τη Συλλογική Σύμβαση. Διεύρυνση και χρηματοδότηση των δημόσιων κοινωνικών δομών, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.